Jouw B&B-droom begint hier

Bed and Breakfast starten

10 tips voor het starten van een B&B

Maak van jouw droom een succesverhaal

Bed and Breakfast beginnen: 10 tips
Als grootste B&B-platform van Nederland hebben we al veel B&B's op weg geholpen met tips en advies. Ieder jaar geven we ook een uitgebreide startersgids uit, boordevol interessante informatie voor starters. Hieronder delen we 10 tips voor het starten van een Bed and Breakfast. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Bespreek je plannen met familie
Je bent ervan overtuigd: een eigen Bed and Breakfast starten is mijn grote droom. Voordat je start is het slim om even stil te staan bij je motieven. Jouw werk-omgeving zal samensmelten met je privé-omgeving en dat is iets om vooraf goed over na te denken. Het is daarom belangrijk dat je eventuele partner en kind(eren) ook achter jouw plannen staan. Heb je hier goede afspraken over gemaakt? Volg dan je droom! Je nieuwe baan als B&B-eigenaar wacht op je!

Tip 2: Maak een financieel plan
Onderzoek de financiële en organisatorische haalbaarheid van je B&B-plannen. Hoeveel geld wil je in je Bed and Breakfast investeren en wat verwacht je van de inkomsten? Maak een berekening waarin je niet alleen de eenmalige kosten meeneemt, maar ook de vaste kosten voor bijvoorbeeld nutsvoorzieningen en verzekeringen. Houd er rekening mee dat je in het eerste jaar mogelijk nog niet veel inkomsten uit je B&B haalt. Zorg daarom voor een financiële buffer.

Tip 3: Controleer of er speciale eisen gelden voor het pand
Gelden er gemeentelijke eisen waaraan jouw pand moet voldoen om er een Bed and Breakfast in te mogen vestigen? Het is belangrijk om dit uit te zoeken voordat je begint met (ver)bouwen of inrichten. Het is bijzonder frustrerend als al het harde werk voor niets is geweest en je later opnieuw moet beginnen omdat je niet helemaal aan de geldende regels hebt voldaan. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Tip 4: Bepaal de identiteit van je B&B
Stel jezelf de vraag: waarmee ga ik mijn Bed and Breakfast onderscheiden van de concurrentie? Ga je wellnessfaciliteiten bieden of kunnen gasten bij jou juist logeren op de boerderij? Ook een belangrijke vraag: wat voor gasten wil je ontvangen? Zijn dat gezinnen, tweeverdieners zonder kinderen, vijftigplussers? Hoe concreter je deze doelgroep kunt omschrijven, des te gerichter je de promotie en het aanbod hierop kunt afstemmen.

Tip 5: Wees persoonlijk
Bed and Breakfasts met een persoonlijke uitstraling zijn populair op Bedandbreakfast.nl. Wees dus niet bang om je eigen stempel op je accommodatie te drukken: gasten vinden dat juist leuk. Probeer origineel te zijn in de inrichting en laat je hobby's en interesses erin terugkomen.

Tip 6: Mik ook op zakenreizigers
Steeds meer bedrijven ontdekken B&B’s als ideale logiesvorm. Een kans voor jou om de bezetting van je B&B op te schroeven in de minder drukke (mid)weken en het winterseizoen. Nodig de secretaresses van bedrijven in de omgeving bijvoorbeeld eens uit en stel jouw Bed and Breakfast voor. Zorg er wel voor dat je B&B is uitgerust voor zakelijke gasten. Bied in ieder geval gratis WiFi en plaats een bureau of tafeltje op de gastenkamer.

Tip 7: Onderschat de tijd die een B&B vergt, niet
Als B&B-eigenaar moet je pakweg tien maanden per jaar ter beschikking staan van je gasten. Vaak arriveren ze later dan aangekondigd, waardoor je niet weg kunt van huis. Zeker als je B&B goed loopt, kan het erg druk zijn. In het hoogseizoen kan het gebeuren dat je vier à vijf maanden lang elke dag gasten ziet arriveren en vertrekken. Gun jezelf na een drukke periode een vakantie om bij te tanken.

Tip 8: Zorg dat je voldoende privacy inbouwt
Zorg als B&B-eigenaar dat je voldoende inbouwt voor jezelf en je gezin. De meeste B&B's bieden een aparte opgang en privé-sanitair voor gasten. Zorg in ieder geval voor een privé-leefruimte en een afgeschermd stuk van de tuin, waar jij je af en toe kunt terugtrekken uit het zicht van gasten.

Tip 9: Serveer streekproducten bij het ontbijt
Gasten vinden het erg leuk als er bij het ontbijt ambachtelijke en verse streekproducten geserveerd worden, het liefst van eigen erf of van de boerderijwinkel om de hoek. Serveer daarom (biologische) streekproducten bij het ontbijt en vertel waar deze vandaan komen. Op deze manier wordt ook het ontbijt een bijzondere ervaring!

Tip 10: Een goede eerste indruk is belangrijk
De deurbel gaat, er staan gasten voor de deur! Nu komt het aan op jouw vaardigheden als gastheer- of vrouw. Zorg dat je gasten zich meteen welkom voelen. Heet ze hartelijk welkom, bied ze een welkomstdrankje aan en geef een rondleiding door de B&B. Zet een mooie bos bloemen op tafel voor een 'thuisgevoel'. Juist deze extra attenties zullen je gasten zich herinneren en vermelden in enthousiaste reviews.

In het 'Handboek Bed & Breakfast' lees je nog veel meer tips voor het starten van een B&B. Je vindt hier uitgebreide informatie over onderwerpen zoals wetgeving, belastingen en online promotie van je B&B. Je leert alles wat je moet weten om met succes een eigen Bed and Breakfast te kunnen starten.

Gratis downloaden

Als je een B&B begint, heb je een ondernemingsplan nodig. Ook moet je gemeente toestemming geven. De volgende gratis publicaties helpen je alvast op weg met relevante informatie:

• Checklist gemeentelijke wet- en regelgeving
• Beleidsnotitie gemeenten
• B&B brancheprofiel

› Download gratis

Contact Mail

Bed & breakfast reserveringsmanager

Open je een bed & breakfast en ben je op zoek naar een reserveringssysteem? Als je jouw B&B registreert op Bedandbreakfast.nl, krijg je automatisch de beschikking over onze uitgebreide reserveringsmanager. Op één centrale plaats beantwoord je nieuwe reserveringsaanvragen en houd je de beschikbaarheidskalender bij. Ontvang je een aanvraag? Reageren kan met een enkele muisklik. Tip: zet de reserveringsmodule gratis op je eigen website zodat bezoekers daar ook kunnen boeken.

› Registreer je B&B

Promoot je B&B met tulpen

Jouw B&B biedt kwaliteit en dat wil je graag laten zien. Sluit je daarom aan bij de Nederlandse Bed & Breakfast Classificatie. Een mystery guest controleert jouw accommodatie aan de hand van een objectieve normenlijst, waarna Stichting Bed & Breakfast Nederland één tot vijf kwaliteitstulpen toekent.

De tulpen worden meteen bij je vermelding op Bedandbreakfast.nl getoond, zodat bezoekers je B&B gemakkelijk kunnen vinden. Je kunt deze kwaliteitstulpen uiteraard ook op je eigen website gebruiken. Bovendien ontvang je de officiële classificatievlag, zodat je bed & breakfast ook offline dezelfde herkenbare kwaliteit uitstraalt.

Veel bezoekers die kwaliteit belangrijk vinden, zoeken op Bedandbreakfast.nl gericht naar B&B's met kwaliteitstulpen. Zorg dat dus jouw bed & breakfast daarbij staat!

› Meld je aan

Handboek Bed & Breakfast

Alles wat je moet weten over het starten van een B&B lees je in het Handboek Bed & Breakfast. Het is de meest complete startersgids op de markt. Boordevol actuele marktcijfers en informatie over wetgeving, belastingen en online marketing. Volg het heldere stappenplan en laat de concurrentie achter je. Met het Handboek Bed & Breakfast maak je een vliegende start!

› Bestel snelMarktonderzoek Bed & Breakfast

Hoeveel gasten ontvangt een gemiddelde Europese B&B per jaar en hoe lang blijven die gasten? Zijn er nog veel bed & breakfasts met gedeelde sanitaire voorzieningen? En in welke landen halen B&B's de hoogste omzet? Je leest het allemaal in het onderzoeksrapport 'Bed & Breakfast in Europa – bezetting, omzet en andere kerncijfers (PDF)'. Ben je van plan om een bed & breakfast te starten, dan biedt dit rapport een schat aan gegevens.

› Bestel rapport (PDF)

Een eigen B&B beginnen

Waar moet je op letten?

Bed and Breakfast starten
Je droomt al een tijd van een eigen Bed and Breakfast. Je wilt graag leuke gasten ontvangen en ze laten genieten van je woning, een heerlijk ontbijt en de omgeving. Maar hoe ga je beginnen?

Het is belangrijk dat je het starten van een B&B goed aanpakt. Het starten en runnen van een B&B is een grote uitdaging. Je krijgt te maken met alle aspecten van een klein bedrijf. Vaak heb je vergunningen of toestemming van je gemeente nodig. Je gaat investeren in de inrichting van je B&B, producten inkopen, de administratie voeren en een marketingplan opstellen. Ook krijg je te maken met vragen als: wat te doen bij annuleringen, hoe bewaak ik mijn privacy, welke kamerprijs vraag ik? Dit zijn begrijpelijke vragen als startende B&B-eigenaar. Wij adviseren je hier graag in. Ook collega-eigenaren kunnen hierin erg behulpzaam zijn.

Jouw B&B vindbaar op internet
Na de juiste voorbereiding is het zo ver: jouw B&B opent de deuren! Het is nu zaak om zo snel mogelijk vindbaar te zijn op internet. Registreer je B&B daarom eerst op Bedandbreakfast.nl, de grootste B&B-website van Nederland.

Al snel ontvang je de eerste gasten en zij zullen een review schrijven. Spannend! Wat zullen ze van jouw Bed and Breakfast vinden? Het is vanzelfsprekend dat het schoon is, en dat je gasten genieten van een heerlijk bed en een uitgebreid ontbijt.

Dankzij de persoonlijke inbreng en kleine attenties voelt de gast zich echt welkom. Denk aan een verse bos bloemen op tafel, een gezellig gesprek of een welkomstdrankje. Dit kan echt het verschil maken. Voor je servicegerichtheid krijg je veel terug: de grote voldoening als jouw gasten na een heerlijk verblijf uitgerust en voldaan vertrekken.› Bestel Handboek

//nl-prod.bbimages.eu
bed-and-breakfast-nl

Om je een zo goed mogelijke service te bieden, gebruiken wij cookies. Bekijk onze privacyverklaring voor meer informatie hierover.